06 Ağustos 2012

[The Constant Gardener: Love. At any cost.]

bu sonuncu olsun deyip kayıtlardan birini yayınlıyorum ama hemen ardından bir başka yazı hafızamda canlanıveriyor. [Bu taslağı uzun süre önce kaydetmiştim. Tamamlama vakti geldi zannımca. Şaka şaka, ancak denk getiriyorum, o yüzden böyle geciktirdim.]

Justin ve Tessa'nın hikayesi bu aslında. The Constant Gardener filminin verdiği ilhamla yazacağım desem yalan olsa da, o filmin tagline'ı beni bunlara yazmaya sevk etti. İngiliz hükümet yetkilisi Justin Afrika'da eşi Tessa ile birlikte yaşamaktadır. Tessa'nın ölüm haberi Justin'e Londra'da ulaşır. Eşinin ayak izlerini takip eden Justin, Tessa'nın Afrika'daki insanlar üzerinde ilaç şirketlerinin kurduğu baskı ve deney mekanizmasını keşfettiğini anladığında artık geri dönemeyecek kadar girmiştir bu işin içine. Biz gün be gün Tessa'nın büyüyen hamile göbeğini izlerken, bir yandan da cipinin bulunduğu çorak topraklara tanık oluruz. Onun ölümünün Justin'i nasıl değiştirdiğini, nasıl dağladığını gözlerimiz dolu dolu izlerken, kendimizi herşeyden habersiz muhtaç insanlara ağlarken buluruz. İşte bu filmin konusu böyle, dilerim herkes izler. Çünkü çok başka, çok güzel, çok özel bir film. Ralph Fiennes (Hello ingiliz hasta) ve Rachel Weisz muhteşemler. Müzikler muhteşem. Çekimler rüya gibi. Görün mutlaka daha ne diyeyim. 

Benim yazmak istediğim başka. Bu filmin tagline'ı "Love. At any cost." olarak yazılmış. Gerçekten de filme uyuyor, spoiler vermek istemiyorum. ama afrika'da olanlarla ilgili bu film, beni öyle bir yerden yakaladı ki, tahmin etmezdim izlerken. Hani boğazda otururken irili ufaklı dalgalar sahile vurur da, dalga çırpıntısı sahile vurdu deriz. bu sözler, kalp çırpıntısı yaptı bende, kalbime vurdu her harfi. ne güzel vurdu öyle, anlatmak mümkün değil. ama insan üstü yarı kapalı birşey söylediğinde, karşısındaki anlarsa garip bir haz duyar ya, işte o hazzı harf harf, cümle cümle yaşattı bana.

bu film nerden geldi aklıma hatırlayamıyorum. birşey yazarken geldiydi de, tam bağlantıyı kuramadım. ama olsun. taslaklarda duracağına yazdıklarımdan olsun.